Actueel

Levendig verkiezingsdebat in BusinessCentrum Leudal

Het door BusinessCentrum Leudal georganiseerde verkiezingsdebat voor Bedrijven, Boeren en Burgers leverde Donderdagavond een levendig debat op tussen de partijen en de bezoekers van het debat.
 

ML5 maakte er de volgende reportage van: https://youtu.be/V0_SuZ_eFbg
 

Egbert Hanssen uit Neer tekent voor onderstaand verslag:
 

Leudal moet exodus ondernemers stoppen

De gemeente Leudal moet ondernemers veel beter faciliteren om te voorkomen dat ze massaal naar buurgemeenten vertrekken. Dat was gisteravond een belangrijke uitkomst tijdens een debat tussen plaatselijk  ondernemers en politici in het Businesscentrum in Roggel. Ruim dertig belangstellenden waren van de partij. De knuppel werd in het hoenderhok gegooid met de stelling dat het vestigingsklimaat sinds de gemeentelijke herindeling in 2007 in Leudal is verslechterd. Bijna iedereen noemde voorbeelden dat de afgelopen jaren veel  Leudalse ondernemers zijn vertrokken naar naburige gemeenten omdat ze in eigen gemeente nul op het request kregen bij aanvragen van vergunningen.
D66-lijsttrekker Jort Ramakers zei dat de mogelijke oplossing voor dit probleem te vinden is door een nieuw bedrijventerrein te realiseren langs de A2 bij Kelpen-Oler. Ook huidig wethouder Stan Backus van Ronduit Open vindt dat de gemeente zelf na de verkiezingen een bestuur moet vormen waarin het ondernemerschap hoger in het vaandel staat.

Boeren uitkopen
De gemeente Leudal kan meer woningen bouwen als stikstofrechten van boeren worden gekocht, adviseerde Har Frenken uit Neer. Heleen Wijers van Samen Verder uit Buggenum vindt dat het stikstofreductie door de landbouw ook behaald kan worden door technische voorzieningen in stallen.

Eigen energiebedrijf
Ook de stelling dat de gemeente een eigen energiebedrijf moet beginnen maakte de tongen los. Praktisch alle sprekers waren tegen. ‘We hebben al een prima coöperatie, die windmolens en zonneweides bouwt’, aldus Hilde Glessner van Progressief Akkoord Leudal. CDA’ er Huub van Helden vindt dat de gemeente wel zou moeten participeren in de coöperatie Leudal Energie middels een minderheidsbelang.

Winkeliers subsidiëren
Evenmin kreeg men applaus met de stelling dat kleine winkeliers in de kernen met subsidie van de gemeente overeind moeten blijven gehouden. Ondernemer Pieter Theelen: ‘ De gemeente moet winkeliers niet subsidiëren maar faciliteren’. Alleen Stan Backus voelt er voor winkeliers te steunen omwille van behoud van de leefbaarheid. Hilde Glessner en anderen vinden dat gemeente de campagne ‘koop lokaal’ zelf ook kan uitdragen bij aanbestedingen.

Voor initiatiefnemer van de debatavond, Thieu Hendriks, eigenaar van het Businesscentrum, was het de derde keer op rij. ‘Ik wil een stukje bewustwording realiseren om ondernemers bij de politiek te betrekken’ zegt Thieu.

Huub van Helden van het CDA werd door het publiek gekozen tot debater van de avond.

Bedrijven in BusinessCentrum Leudal

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.