Actueel

Indrukwekkende avond met vluchtelingen in Businesscentrum Leudal

Donderdagavond 26 mei vertelden enkele vluchtelingen uit het AZC hun verhaal aan een volle zaal bezoekers uit Leudal in BusinessCentrum Leudal in Roggel. De verhalen maakten indruk op de aanwezigen, enerzijds door de trieste omstandigheden waardoor mensen gevlucht zijn, maar anderzijds ook zeker door de positiviteit en veerkracht die uit de verhalen naar voren kwam.

Zo vertelde Firas Dahhan dat hij zijn familie in Syrië heeft moeten achterlaten terwijl zijn vrouw in verwachting was. Zijn zoontje is inmiddels geboren, terwijl hij hier wacht op nieuws uit Syrië en hoopt op positief bericht van het COA. Het zijn vaak lange dagen van niets doen en ledigheid, met een constant verlangen naar zijn gezin. Van de andere kant gaat Firas niet bij de pakken neerzitten. Als kunstenaar zocht hij contact met andere kunstenaars en zodoende kan hij binnenkort in Amsterdam zijn werk exposeren. 

Deze veerkracht is ook kenmerkend voor Kinda Hamwi uit Damascus. Na kidnapping van een vriendin en de dood van haar vader, vluchtte zij en kwam ze via Egypte in Nederland terecht. Zij is in Amsterdam aan een door de gemeente Amsterdam gesteunde opleiding begonnen voor startende ondernemers. Haar idee om vluchtelingen met relatieproblemen te ondersteunen, won een eerste prijs als meest veelbelovende startidee.

Ook Mohamad Jamal gaat niet bij de pakken neerzitten. Hij is van plan een uitzendbureau te beginnen om vluchtelingen naar werk te begeleiden. Hij wil degene zijn die de administratieve hobbels en regelgeving voor zowel vluchteling als werkgever op zich neemt.

Uit alle verhalen kwam de vaste wil naar voren om een leven op te bouwen in Nederland en een bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving, liever vandaag nog dan morgen. 

De aanwezige toehoorders in de zaal dachten mee over deze toekomstplannen; er werden een aantal concrete contacten gelegd voor vervolgafspraken. Hopelijk krijgt het initiatief van het BusinessCentrum Leudal dan ook een positief vervolg.

 

Bedrijven in BusinessCentrum Leudal

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.